Egyptská gastronomie byla během své dlouhé existence poznamenána mnohými vnějšími vlivy – národní kuchyně zemí ve Středomoří se velmi podobají, tudíž v té egyptské můžeme najít prvky turecké, palestinské, syrské, libanonské i řecké.

Hlavní jídla

Pro „západní“ turisty je na egyptském jídle nejzapamatovatelnější koření, které je používáno prakticky do všeho a v hojné míře. Zřejmě nejpoužívanější jsou kmín, pepř a zázvor.

Jelikož je maso těžko dostupné a špatně se uchovává, je dražší, tudíž je Egypťany používáno je v malé míře. Jeho nedostatek je nahrazován velkým množstvím nejrůznější zeleniny a ovocem. Nejčastějšími přílohami jsou dnes importovaná rýže a nejrůznější pečivo (pita, chlebové kapsy, dlouhé bagety a podobně).

Specifika Egypta

Ovoce

Ačkoliv se trhy s ovocem nacházejí prakticky na každém rohu, měli byste si při jeho nákupu dát pozor. Kupujte jen to, které se dá loupat, na ostatní si raději nechte zajít chuť (např. Káhira ne nejšpinavější metropole světa a Češi nejsou na takové „bakteriologické zamoření“ zvyklí). Mnoho turistů si pro osvěžení také rádo kupuje melouny, ovšem ty bývají kvůli zvýšení váhy napuštěné vodou, která může být infikovaná.

Ryby

V egyptské kuchyni jsou velmi populární také mořské i sladkovodní ryby – ty byste si však měli objednávat jen v oblastech, kde se ryby skutečně loví. V regionech, které se nenachází blízko moře či jezera, vám může být naservírován nepříliš čerstvý kousek.

Úplně nejlepší ryby prý můžete ochutnat v Asuánu (pochází z jezera Nasser).

Speciality

V Egyptě můžete narazit na mnoho různých specialit – místní se naštěstí snaží udržovat jednotnost názvů a to až do té míry, že pod jedním názvem vám o pár kilometrů dál mohou doručit úplně odlišné jídlo.

Koftu
Kořeněné hovězí maso se zeleninou podávané s egyptským chlebem.

Firaakh mashwi
Grilované kuře nabízené ve stáncích na ulicích i v restauracích.

Assir
Čerstvé egyptské ovocné džusy.

Upozornění

Pro Evropany znamená návštěva Egypta často docela šok. A to nejen kvůli zcela odlišné kultuře, ale také kvůli horku, jinému způsobu stravování a nepříliš velkému smyslu místních pro hygienu.

Pro očištění rukou si s sebou raději noste balíček vlhkých hygienických ubrousků. V lepších restauracích (a samozřejmě i hotelech) jsou sociální zařízení většinou bezproblémová, ovšem vodu všichni čerpají ze stejného vodovodu a ta závadná bývá.

Egypťané jsou zvyklí, ale turisté by vodu z kohoutku určitě pít neměli. Mějte při sobě neustále dostatečné množství balené vody – vypít šest až sedm litrů za den je běžné (a nutné). Pokud si ji budete kupovat u stánků, vždy zkontrolujte, zda je uzávěr utažený a neporušený.

Aby vaše tělo správně pracovalo, musíte také pravidelně jíst. A pokud se nehodláte delší dobu zdržovat ve stínu svého vícehvězdičkového hotelu, vyhněte se raději kostkám ledu ve pití – kromě toho, že tato voda může být také kontaminována, tak vás studená voda v konečném výsledku spíše zahřeje (tělo totiž reaguje na chlad v žaludku a začne se zahřívat, aby to vykompenzovalo).

Faraonova pomsta

Faraonova pomsta je poetický název pro velmi nepoetickou záležitost – průjem. Většina turistů během prvních dvou až třech dnů svého pobytu trpí průjmovým onemocněním, které je v některých těžších případech doprovázeno horečkou a zvracením.

Účinný způsob, jak se této „kletbě“ úplně vyhnout, neexistuje – buď váš trávicí trakt zvláštní stravu a vysoké teploty zvládne nebo ne. Můžete mu alespoň trochu ulehčit stravováním se výhradně jídly evropského stylu – nemusí se nutně jednat o drahou restauraci, v Egyptě jsou velmi levné a kvalitní fast foody (nejdražší jsou asi v Luxoru). Jídlo je zde obecně vcelku levné.

Našinci si pro vnitřní dezinfekci kupují po příletu různé pálenky (levné jsou v Duty Free shopu – bezcelním obchodě), ovšem v horkém počasí není na takovou léčbu vždy chuť, proto dávají někteří turisté přednost návštěvě egyptských lékáren. Doporučovaným lékem je Ercefuryl (původně doporučovaný Antinal se již nevyrábí, jeho účinné látky byly velmi podobné).

Rytmus stravování

Během dne

Egypťané začínají svůj den podobně jako my – jejich snídaně se sestává z pečiva se sýrem, míchaných vajíček a podobných záležitostí v „západním“ stylu. Vzhledem k horku přes den je oběd podáván až mezi první až pátou hodinou odpolední – většinou kolem 15:00, aby si kolem páté či šesté mohli dát čas a lehkou svačinu na britský způsob (tento zvyk je dochován díky koloniální minulosti této země).

Další podávané jídlo závisí na zvyku jednotlivých Egypťanů – lehká večeře je podávána buď současně s „čajem o páté“ nebo je posunuta o něco později. Posledním pravidelným jídlem dne je větší večeře v osm nebo devět večer, která se svou velikostí a složením podobá obědu.

V rámci jídla

Jednotlivá jídla nejsou členěna a podávána postupně v chodech. Egypťané nanosí na stůl vše najednou a strávníci mohou jíst, v jakém pořadí chtějí.

Hotely a restaurace

Pokud vám egyptská kuchyně příliš nesedne, nemusíte se bát, že umřete hlady, protože v lepších restauracích a hotelech si kromě tradičních arabských specialit můžete též objednat něco z tradiční evropské kuchyně. Cornflaky, jogurty, ovoce, evropské pečivo, salámy apod. jsou v hotelech podávány formou švédských stolů.

Bohužel i v několikahvězdičkových zařízeních však hygiena kuchařům moc neříká – je to však stále lepší než u pouličních stánkařů. Pokud se nebudete stravovat pouze ve fastfoodech (těch klasických západních, ne jejich nápodobách), které jsou považovány za nejčistší, a nemáte dostatečně silný žaludek, tak se Faraonově pomstě zřejmě nevyhnete.

Jídelní lístky jsou téměř vždy dvojjazyčné – arabské a anglické (v Alexandrii je angličtina nahrazena francoužštinou).

Při pobytu v Káhiře je dobré si pořídit časopis Cairo Today, který v příloze upozorňuje na jídelní zařízení vhodná k návštěvě. Jednou za rok také vychází celkový přehled místních restaurací.

Jestli máte ve svém cestovním plánu také Hurghadu, k návštěvě se nabízí česká restaurace Praha Cafe, kde si můžete objednat přesně ta jídla, na která jste zvyklí od nás.

Alkohol a cigarety

Islám zakazuje požívat alkohol, a proto je jeho import i export trestný. Do Egypta si můžete přivést jen omezené množství zásob pro osobní potřebu: 1 litr alkoholu, 200 cigaret a potraviny v malém množství (nějakou svačinu)…

Jídlo však v Egyptě není moc drahé a v případě potřeby něčeho ostřejšího si můžete koupit pálenku nebo jiný alkohol do 24 hodin po příletu v bezcelního obchodě (Duty-Free Shopu).

Pokud s sebou budete pašovat víc cigaret, než je dovoleno, nebo nějaké drogy, pokuty a postihy jsou velmi vysoké (za tvrdé drogy to může být až trest smrti).